❤ Mijn merkwaarden onder de loep

Brand values, ofwel merkwaarden. Op dag 2 van de #marchmeetthemaker challenge neem ik de tijd om hier eens goed op in te zoomen. Ik ben mega impulsief en het creatief generalisme is mijn super power, maar ook mijn valkuil. Het brengt mij op plaatsen waarvan ik niet had durven dromen er te komen. Maar het bezorgt me ook regelmatig een drukke agenda en chaos in mijn hoofd. Toch hou ik er van. Het daagt me namelijk uit om dagelijks uit mijn bubbel te komen, om te reflecteren en om nieuwe dingen te leren. Zo ook deze challenge. Wat begon als een impulsieve actie, daagt mij uit om zichtbaar te zijn, om te reflecteren op mezelf en mijn bedrijf, mijn gedachten in woorden te vertalen én om even stil te staan in de hectiek van het leven.

Reflectie is één van de belangrijkste zaken die je leert op een kunstacademie. En daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Hoewel ik absoluut niet startklaar was met mijn diploma in handen, had ik wel de juiste mindset om mijn eigen pad te mogen bewandelen. Reflectie, een enorme portie passie en verbeeldingskracht, lef om te struikelen en te werken vanuit autenticiteit. Dat zijn waarden die voor mij zeer belangrijk zijn.

Mijn bedrijf, dat ben ik. Mijn product is zo verweven met wie ik ben, dat mijn merkwaarden ook heel dicht bij mijn persoonlijkheid liggen. Tijd om ze eens in willekeurige volgorde onder de loep te nemen.

Passie

Werken vanuit passie vind ik ontzettend belangrijk. De agenda mag druk zijn, maar plezier in mijn werk en enthousiasme voor wat ik aan het maken ben zijn voor mij absolute noodzaak. Ik geloof namelijk dat deze passie zich vertaalt naar een kwalitatief hoogwaardig product waarin die passie voelbaar blijft. Tevens zorgt passie er voor dat werken en leven hand in hand gaan en werken niet als zodanig voelt.
Ik voel me ongelooflijk ontspannen wanneer ik de hele dag mag tekenen en schilderen. Ook digitale composities maken, teksten schrijven en het contact met klanten vind ik heerlijk. Een dag hard werken voelt voor mij helemaal zen. In alle stilte, met mijn focus bij mijn papier, mijn inkt en de personen die ik op dat moment portretteer.

Authenticiteit

Bij jezelf blijven betekent voor mij niet alleen doen wat goed voelt, maar ook op mijn eigen manier en in mijn eigen stijl. Ik vind het belangrijk om mijn eigen pad te bewandelen en niet in de voetsporen van een ander te treden. Ik geloof dat er voor iedere kunstenaar een doelgroep is, die met de juiste publiciteit bereikt kan worden. Kunst is té persoonlijk om het buiten mezelf te plaatsen. Alleen wanneer ik dichtbij mezelf blijf, kan ik iets toevoegen aan deze wereld wat er nog niet is.

Puurheid

Het lijkt tegenstrijdig, zo divers als ik van nature ben, in mijn werk zoek ik naar de kracht van focus. Puurheid in de zin van het weglaten van al wat overbodig is. De witruimte opzoeken, en focus leggen op de gezichten en de innerlijke expressie. En daarnaast de zuiverheid van het materiaal: papier en inkt. Geen trucjes met witte inkt, maar de kunst van het weglaten. Wat zwart is is oost-indische inkt, wat wit is is papier.

Creativiteit

Als kunstenares kan creativiteit natuurlijk niet ontbreken. De mogelijkheid om het dagelijkse leven om te toveren in de schoonheid van een originele en blijvende herinnering begint bij creatieve verbeeldingskracht. Ik denk in beelden en ik geloof absoluut in de kracht van het visuele. Creativiteit zit hem voor mij echter niet alleen maar in het omtoveren van een foto in een kunstwerk, maar ook in het proces hieraan voorafgaand. Het contact met mijn klanten, het afstemmen van mijn composities op de wensen die ze zelf nog niet voor ogen konden zien. Ik besteed daarom veel tijd aan de composities, omdat hier de basis ligt van de uiteindelijke herinnering en dit onderdeel vormt van de duidelijke handtekening van een MadameRuiz.

Mogelijkheden

Creativiteit betekent ook het denken in mogelijkheden en optimisme. Creatief omgaan met dat wat gegeven is, om zelf vorm te kunnen geven aan doelen. Ik ga uitdagingen niet uit de weg, maar omarm ze juist. Hoewel ik ook zeker momenten van tergende onzekerheid kan hebben, vaak wanneer mijn perfectionisme om de hoek komt kijken, denk ik juist ontzettend in mogelijkheden. Je kunt pas weten of je iets wel of niet kunt als je het probeert. Wellicht geeft mijn impulsiviteit mij vaak dat extra duwtje in de rug. En zolang ik zelf de verantwoordelijkheid op me neem wanneer het niet lukt, kan ik deze sprongen in de diepte blijven nemen en voor mezelf verantwoorden. Wanneer een vraag van een klant wél bij mij past, maar ik de uitvoering ervan nog nooit heb gedaan, ga ik de uitdaging dan ook graag aan. Het geeft mij de kick en de variatie die ik nodig heb en ik zie dit als een leerzaam proces om mezelf te blijven ontwikkelen.

Topkwaliteit door toewijding

Eenmaal een project aangenomen zal ik mijn aandacht voor 100% geven om een geslaagd portret te maken. Liefdevolle aandacht, omdat ik tijdens het schilderen altijd de positieve vibe van de geportretteerden probeer te vangen. Toewijding betekent voor mij concentratie, verbinding, zorgvuldigheid en topkwaliteit.

Samen

Kwaliteit ontstaat bij reflectie. Reflectie vanuit mezelf, maar ook vanuit mijn klant. En deze feedback start al vóórdat ik ga schilderen. Na een duidelijke intake, ontvangen mijn klanten eerst één of meerdere digitale compositieschetsen waar hij of zij op mag reageren. De uiteindelijke compositie geeft namelijk al een heel goed beeld van het uiteindelijke resultaat.
Tijdens het schilderen bekijk ik mijn werk vaak vanaf een afstandje en regelmatig met frisse blik door ook in tijd afstand te nemen. Maar de ‘finishing touch’ ontstaat echt in de samenwerking met mijn klanten. Ik doe niet aan ‘ik bepaal wanneer het af is’, of ‘één reflectieronde mogelijk’. Ik heb vertrouwen in de integriteit van mijn klanten en mijn werk is pas klaar wanneer mijn klant tevreden is. Soms is dit direct het geval, soms heeft dit één of meerdere feedbackrondes nodig. Ik zie dit niet als commentaar, maar als een mogelijkheid om mijn werk nog verder te verbeteren.

Integriteit

Het werk dat ik maak is uiterst persoonlijk en integriteit is dan ook van groot belang. Zo vind ik het portretrecht ontzettend belangrijk en bepaalt mijn klant of een portret wel of niet gepubliceerd mag worden. Het is aan mij om op een gedegen en respectvolle wijze om te gaan met foto’s, verhalen en contactgegevens van mijn klanten en dat vind ik dan ook zeer belangrijk. Als portretkunstenares voel ik mij voor even onderdeel van jouw leven en betrouwbaarheid is in zo’n persoonlijke relatie echt van belang.

Duurzame herinnering

Het uiteindelijke doel voor mijn klanten is natuurlijk een waardevolle herinnering aan de liefde en familie ter viering, herinnering en troost. Dit betekent dat de portretten écht moeten raken en het werk goed en duurzaam dient te zijn. Ik werk op het mooiste aquarelpapier met lichtechte en watervaste inkt, ik zorg voor de beste kwaliteit die ik kan leveren en zorg ervoor dat het portret zeer gedegen bij mijn klanten aan komt. Een persoonlijk kunstwerk bestel je niet iedere dag en de werken hebben de potentie om er een levenlang van te mogen genieten.

Evenwicht

Ik heb een enorme drang naar evenwicht. Een rijtje met 9 bedrijfswaarden werkt dan ook op mijn zenuwen, dus er moest en zou een nummer 10 geschreven worden. Ook in mijn werk vind ik evenwicht belangrijk. Een evenwichtige verhouding tussen mij en mijn opdrachtgevers, evenwicht in de afwisseling van grote en kleine portretten, familieportretten met enkele portretten, mensen en dieren. En ook de evenwicht in de compositie. Evenwicht hoeft overigens niet te betekenen dat er symmetrie is. Het geheel moet vooral gevoelsmatig in balans zijn.

Op nummer 10 staat dan ook ‘Evenwicht’. Blijkbaar heeft het cijfer 10 een betekenis van terugkeer naar eenheid of voltooiing van een cyclus. Het blijkt betrekking te hebben op de reis die we allemaal in onszelf maken, de reis van ons leven. En met deze kennis sluit ik deze tussentijdse reflectie met een gerust hart af om zodoende ruimte te maken voor nieuwe uitdagingen. Want ook reflectie en nieuwe uitdagingen houden elkaar in evenwicht.

error

Vind je MadameRuiz leuk? Vertel het vrienden!