❤ De balans

De creatieve duizendpoot in mij bleek jarenlang mijn valkuil. Hoe ik JA zei tegen MadameRuiz.

In mijn veilige bubbel bleef het grote succes uit

Jaren heb ik geprobeerd om het grote publiek te bereiken. Met mijn acrylschilderijen mocht ik exposeren bij diverse exposities en galerijen, maar nooit kwam dat gevoel van het grote succes, mijn doorbraak.

Waarom niet? Omdat ik eigenlijk geen idee had wat ik aan het doen was. Ik had te weinig focus in mijn werk, mijn stijl nog niet ontdekt. En mijn werk te weinig afgestemd op het publiek. Ik maakte wat ik mooi vond, grote acrylschilderijen van portretten. Vragen van mensen of ik ook in opdracht werkte, wuifde ik weg, want ik was daar nog veel te onzeker over. Ben ik wel goed genoeg? Gaan mensen het wel mooi vinden? Die onzekerheid zorgde er voor dat ik in mijn eigen veilige bubbel bleef. En iedereen vond het prachtig, maar wilde eigenlijk geen onbekend gezicht aan de muur.

kindportret MadameRuiz gezinsportret familieportret kind dochter baby geboorteportret geboorte inkt portret

De complete reset

De geboorte van mijn kindjes zorgde voor een complete reset. In eerste instantie doordat ik letterlijk geen tijd meer had om met mijn vingers in de acrylverf te duiken. Maar later ook doordat ik op zoek ging naar een nieuwe manier van schilderen die beter paste bij mijn situatie met kleine baby’s. Snuffelend door mijn oude kunstacademiewerk vond ik een prachtige tekening met potlood, inkt en ecoline. Ik werd zo enthousiast van mijn eigen oude werk dat ik besloot er nieuw leven in te blazen. Twee jaar lang heb ik voorzichtig geëxperimenteerd met inkt, in de schaarse tijd die ik had in de zogenaamde tropenjaren van een gezinsstart.

Weg met die onzekerheid, JA!

In 2019 merkte ik dat mensen mijn werk begon op te vallen én opnieuw kreeg ik vragen of ik ook in opdracht wilde werken. Ik besloot mijn onzekerheid opzij te zetten en deze vraag eens met JA te beantwoorden. Dat deze mensen mega-enthousiast waren over het resultaat deed mij ontzettend goed. Langzaam drong het tot me door dat ik mijn stijl gevonden had. Dat ik nog verder mocht ontwikkelen, maar niet langer hoefde te zoeken waarin ik me wilde ontwikkelen. Op 1 januari 2020 schreef ik MadameRuiz in bij de KvK met de doelstelling om het nu echt te gaan maken als kunstenares.

MadameRuiz fotografie - IMMEhard (11)

Het roer om

Nu moest het gaan gebeuren! MadameRuiz zou succesvol worden. Ik voelde het, lichtelijk nog onzeker, maar met volle vertrouwen in mijn eigen product. Echter had ik nog totaal geen idee hoe ik mijn aanvragen kon uitbreiden, wie mijn doelgroep is. Iedereen? Dat kan niet. Ik had eigenlijk absoluut geen idee wat het betekent om een bedrijf te runnen. Hoeveel tijd het eigenlijk achter de schermen kost om een bedrijf op te richten. Ik besloot het roer om te gooien. Ik bleef met hart en ziel kunst maken, maar daarnaast schoolde ik mezelf ook in het ondernemerschap en begon ik letterlijk te investeren in mijn bedrijf. Ik investeerde in colleges, mooie materialen, gedegen verpakkingen, ik werkte aan mijn visie, wie ben ik, wat doe ik, voor wie doe ik dat en welk resultaat wil ik hiermee behalen? Vragen waar ik nog nooit bewust over nagedacht had.

Die creatieve duizendpoot in mij bleek jarenlang mijn valkuil

Ik bouwde een compleet nieuwe website, waar ik niet meer alles liet zien van mezelf, maar echt de focus plaatste op mijn inkt portretten, zodat voor iedereen direct duidelijk was wat ze op mijn website konden vinden en wat ze bij mij konden bestellen; inkt portretten in opdracht, van mensen en dieren, en dit alles in mijn eigen specifieke stijl.

Maar wat vond ik het ontzettend moeilijk om enkel dit te plaatsen, want ik kon nog zoveel meer, ben nog zoveel meer! Maar die creatieve duizendpoot in mij bleek achteraf jarenlang mijn valkuil. Nu ik mij ging focussen op mijn inkt portretten, in mijn gedachten, maar ook in mijn communicatie, werd het voor anderen ineens duidelijk wie ik als kunstenares ben, kon ik me focussen op mijn kwaliteit en kwamen de opdrachten na enkele maanden flink investeren in mezelf en in mijn bedrijf met enige regelmaat binnen. Wat een succes!

familieportret gezinsportret gezin familie inkttekening persoonlijk portret in opdracht madameruiz bekend van vtwonen weer verliefd op je huis10

Doelen stellen

Ik kocht een werkboek/agenda waarin ik stap voor stap kon werken aan het behalen van mijn doelen. Ik schreef op welke waarden ik belangrijk vond en wat ik in de toekomst wilde bereiken. Grootste dromen, die op dit moment ineens klein lijken, omdat ze behaald zijn en mijn stip op de horizon weer is verplaatst. Één van mijn grootste lange termijndoelen was opgenomen worden bij VTWonen Weer verliefd op je huis. En zoals iedereen weet is me dat inmiddels gelukt. Als je het leuk vind om hier meer over te lezen kun je mijn blog lezen waarin ik je er alles over vertel.

Een bomvolle agenda

Wat een mega boost heeft VTWonen mij als bedrijf gegeven. Ontzettend dankbaar voor die mogelijkheid! In februari 2021 zagen ineens anderhalf miljoen mensen mijn werk op prime time television en in december 2021 / januari 2022 werd deze uitzending nog eens 4x herhaald. Het hele jaar rond stond mijn agenda ineens bomvol. Zo vol dat ik op het einde van het jaar echt even op adem moest komen.

madameruiz aan het tekenen in haar atelier gefilmd door de filmcrew van VTWonen weer verliefd op je huis

De balans

Ik ben weer uitgerust en heb ontzettend veel zin in het komende jaar. Wat ik anders wil doen? De verhouding tussen werk en privé mag wat beter in balans zijn. De boost van VTWonen was zo enorm dat mijn gezinsleven er soms een beetje bij in schoot en mijn man, zus, ouders en schoonmoeder heel vaak de zorg op zich hebben genomen. Mijn bedrijf waar ik in januari 2020 JA tegen zijn, is nu echt een bedrijf geworden. In 2022 wil ik mijn werk wat beter gaan plannen, zodat ik ook af en toe vrij kan pakken en kan genieten van mijn eigen kindjes.

Doelen voor 2022

Natuurlijk heb ik als bedrijf een financiële doelstelling, zodat mijn bedrijf kan blijven bestaan en ik mijn tijd hierin kan blijven investeren. Maar ook zou ik het mega leuk vinden om dit jaar opnieuw de grote media te benaderen. Dit keer zou ik mijn dierenportretten graag in het zonnetje zetten, want ook dat vind ik ontzettend inspirerend en fijn om te mogen doen. Naast opdrachten wil ik wekelijks tijd inplannen om te experimenteren. Zo heb ik prachtige watervaste kleureninkten staan waar ik heel graag mee wil werken en werk ik ook aan de collectie bij ‘Werk aan de Muur’. En bovenal wil ik mijn klanten opnieuw ontzettend gelukkig maken met herinneringen in inkt.

Jouw plekje reserveren

Ben jij ook nieuwsgierig naar een inkt portret in opdracht van jouw gezin, huisdier, of ter herinnering aan een belangrijke gebeurtenis of naaste?  Neem contact met me op om te zien wat ik voor jou kan betekenen.

    error

    Vind je MadameRuiz leuk? Vertel het vrienden!