madameruiz portretfoto van miriam groenen-ruis in haar atelier . Fotografie door IMMEhard

❤ Extraverte introvert

We leven in een wereld van quarantaine, waarin afstand houden het nieuwe normaal is geworden en feestjes gevierd worden binnen het gezin. Het is een lastige tijd voor velen, maar die rust waarin we leven, heeft mij persoonlijk ook veel geleerd én goed gedaan.

inkt portret van broertje en zusje knuffelend tijdens een voorleesmomentje

Familieportret / kindportret, broer en zus, MadameRuiz

Mijn vader noemde ik wel eens een kluizenaar

Vroeger had ik altijd de drang om ‘op pad’ te gaan. Als ik thuis kwam van school, wilde ik eigenlijk direct op visite. Samen met mijn moeder stapte ik dan in de auto, op weg naar familie. Tijdens mijn middelbare schooltijd fietste ik na school vaak mee met een vriendje of vriendinnetje, waar ik vervolgens uren bleef.

Mijn vader noemde ik wel eens een kluizenaar. Hij kon zich enorm verliezen in zijn werk en was vaak alleen in zijn werkplaats, bezig om de mooiste dingen te creëren met hout. Ik begreep dat toen niet zo goed, ondanks dat ik stiekem best vaak dezelfde trekjes vertoonde. Ik was altijd die extraverte persoon die graag in het middelpunt van de aandacht stond met mijn liedjes en dansjes, maar me tegelijkertijd in alle stilte, geconcentreerd terug kon trekken met mijn knutselwerkjes.

Ik kon mezelf opsluiten in de trappenhal waar ik al mijn speelgoed uitstalde om me vervolgens de hele dag zoet te houden. Wanneer ik op visite was kon ik me alsnog totaal afzonderen. En tijdens de autorit op weg naar familie, kon ik me helemaal afsluiten van alles en iedereen en keek ik naar buiten, alleen met mijn gedachten. Nu vraag ik me weleens af of ik niet juist die autorit heerlijk vond.

inkt portret in opdracht MadameRuiz zussen portret familie gezin VTwonen kunstenaar

Familieportret / kindportret, zusjes, MadameRuiz

Na een dag met veel mensen om me heen moet ik echt opladen

Die drang om de deur uit te gaan is er gedurende de jaren steeds meer vanaf gegaan. Ik voel me heerlijk thuis. In alle rust heb ik vaak niet eens een radio aan. Ondanks mijn grote liefde voor muziek maken ben ik nooit bij een groot concert geweest omdat ik me al snel claustrofobisch voel. Bij een feestje zoek ik het liefst een klein groepje mensen op met wie ik hopelijk een inhoudelijk gesprek kan voeren. Als docent geef ik gelukkig veel les aan kleine groepen, want ik merk dat een grote groep mij enorm overprikkeld. Full time in het onderwijs heb ik geprobeerd, maar part time is voor mij echt de max. Na een dag met veel mensen om me heen moet ik echt nodig opladen.

In een druk bestaan, als moeder van 2 heerlijke kindjes, als vrouw, als docent, als zangeres en als ondernemer heb ik rust heel hard nodig. Om op te laden van de wereld om me heen, maar ook van de honderden gedachten in mijn hoofd. En de beste plaats om op te laden is thuis in mijn atelier. Daar heb ik alles wat ik nodig heb, mijn papier, mijn penselen, mijn inkt, mijn rust. Nu noemt mijn man mij een kluizenaar.

Handenportret met babyvoetjes, MadameRuiz

Het schilderen als meditatief moment

Het schilderen van portretten is voor mij een pauze. Een meditatief moment, een moment van verstilling. De buitenwereld gaat even op mute en mijn volle concentratie ligt in mezelf en bij mijn muze voor dat moment.

Het podium als veilige haven

De buitenwereld zal mij ongetwijfeld omschrijven als extravert. Altijd druk en aanwezig, enthousiast. Een eigenwijze verschijning. Ik ben niet bang om de aandacht naar me toe te trekken en het podium te nemen. Als docent, als muzikant, als kunstenares. Maar dat podium voelt voor mij juist veilig. Ik ken mijn plek, ik heb ruimte om te ademen, ik heb de regie en heb toch contact met mensen.

inkt portret prematuur kind in de couveuse inkt portret

Prematuur portret, MadameRuiz

Betekenisvol zijn

Een leven teruggetrokken in mijn atelier dat zou ik niet trekken. Ik heb mensen om me heen nodig, wellicht zelfs die chaos en dynamiek van een schoolgebouw, maar vooral het gevoel dat ik betekenisvol kan zijn voor een ander. Een intiem publiek laten genieten van muziek, mijn leerlingen iets aanleren over kunst en cultuur, een luisterend oor bieden aan hechte vrienden om vervolgens ondersteuning te kunnen geven. Één op één of een kleine groep mensen heeft absoluut mijn voorkeur. Dan sta ik in mijn kracht. En als ik anderen kan laten genieten of betekenis kan geven aan een moment of herinnering, dan bloei ik helemaal op.

Ook in mijn kunst probeer ik betekenisvol te zijn door letterlijk iets te kunnen be’tekenen’ voor mijn klanten door momenten af te beelden die in het hart gevoeld worden. Het allereerste contact van ouder en kind, dé eerste kus van het huwelijk, een aandenken aan een dierbare overledene, of gewoon het vieren van het leven en het genieten van elkaar. Liefdevolle inkt portretten waarin personen en onderlinge relaties tot leven komen. Contact maken door middel van creatie. Daar leef ik voor. Dat geeft energie.

Interesse gewekt voor een inkttekening in opdracht?

Twijfel je nog? Lees dan ook eens de recensies voor MadameRuiz Inkt portret in opdracht en laat je overtuigen door de klanten die jou voor zijn gegaan. 

Wil je een portret laten tekenen, maar wil je graag nog even de mogelijkheden op een rijtje? Klik dan rustig door op één van onderstaande links voor meer uitleg over de verschillende keuzes voor een persoonlijk portret en voor voorbeelden van gemaakte inkttekeningen .
Zwangerschapsportret
Geboorteportret
Prematuur portret
Kindportret
Familieportret
Liefdesportret
Huwelijksportret
Herinneringsportret
Handenportret
Hondenportret
Kattenportret
Vogelportret

error

Vind je MadameRuiz leuk? Vertel het vrienden!