❤ Dierbare herinnering aan zeven Groenendaelers

Een galerij aan inkt portretten

Afscheid nemen van jouw hond

Enkele maanden geleden kreeg ik een hele mooie, speciale aanvraag. Een serie inkt portretten van Groenendaelers, zwarte langharige Belgische Herders. Een aantal weken hiervoor hadden mijn klanten afscheid moeten nemen van hun oudste hond. Deze gebeurtenis leidde ertoe dat ze een galerij wilden creëren met afbeeldingen van de honden die ze nu hebben en de honden die eens deel waren van hun leven, maar helaas nu niet meer bij hen zijn. In totaal mocht ik 7 inkt portretten op 60x80cm formaat maken. Het resultaat van de galerij was dan ook verbluffend. 7 Groenendaelers, wand vullend op een rij.

Mijn atelier vol schetsvellen en hondenportretten

Ik maakte de serie als één grote opdracht. Dit betekende dat ik alle portretten tegelijkertijd heb gemaakt, zodat ze qua formaat, compositie, contrast, kleur en stijl perfect bij elkaar zouden passen. Mijn atelier hing vol met schetsvellen en portretten. Het voelde als een soort warm nest, ondanks dat mijn atelier nog nooit zo ontploft leek. Mijn wand waarop ik mijn portretten altijd ophang tijdens het werken, zodat ik regelmatig afstand kan houden van mijn kunstwerken, werd speciaal voor deze opdracht uitgebreid met twee extra gaaspanelen.

De compositie bepalen

Ik probeer altijd heel goed te kijken naar een portret en heel bewust te kiezen voor de contour, tot waar ik het portret, in dit geval de hond, laat doorlopen. En voordat ik daadwerkelijk ga schilderen communiceer ik dit met mijn klanten via een digitale compositie. Ditmaal moest ik niet alleen maar opletten dat elke hond afzonderlijk zijn juiste contourlijn kreeg, maar ook dat alle portretten samen goed bij elkaar paste, dus dat alle contouren ongeveer dezelfde hoogte/breedte-verhoudingen kregen.

Allemaal Groenendaelers, maar allemaal zo eigen

Van elke hond kreeg ik enkele foto’s toegestuurd en ik baseerde de portretten op de foto’s die mijn klanten het meest typerend vonden voor het individuele karakter van de verschillende honden. Het waren allemaal Groenendaelers, dus allemaal dezelfde soort honden, maar allemaal zo eigen. Een andere blik in de ogen, een andere ‘lach’, andere oortjes, andere haren.

Voor het eerst kwamen alle Groenendaelers samen

De eerste Groenendaeler was van bijna 40 jaar geleden, toen er nog geen digitale camera’s bestonden. Van sommige honden hadden mijn opdrachtgevers dan ook niet zo veel foto’s en de kwaliteit van de foto’s was niet bij alle honden even hoog. Mede door de ontzettend fijne samenwerking en communicatie met mijn opdrachtgevers kon ik alle karakters vangen in inkt. En dat is direct ook de enorme meerwaarde die ik kon leveren met mijn kunst. In de uiteindelijke portretten is dit verschil niet meer zichtbaar en voelt het voor het eerst alsof deze Groenendaelers allemaal samen zijn.

Contrastrijke portretten van zwarte honden

In deze reeks was de vraag om de portretten extra contrastrijk te maken. Dus lekker veel zwart in de honden, het zijn immers echt zwarte honden, aldus mijn klanten. Helemaal zwart is natuurlijk niet zo mooi, want dan blijft er weinig zichtbaar. Het was dus echt wel even stoeien om het juiste contrast te vinden.

Ruimte voor gevoel en interpretatie

En daarnaast was het ook een uitdaging om de goede hoeveelheid haren te schilderen. De Groenendaelers hebben namelijk een flinke, dynamische haarbos, maar ik vind het niet interessant om al die afzonderlijke haartjes fotorealistisch te kopiëren. Mijn inkt portretten geven juist de belangrijkste karaktereigenschappen weer en laten daarnaast ruimte voor gevoel en interpretatie. Niet elk haartje wordt dus geschilderd als in een foto. Wel wordt dat gevoel gegeven van een flinke haarbos. Daarnaast houd ik ontzettend van de inktwassingen (de waterige inktvlekken) die lekker eigenwijs hun eigen ding doen. De combinatie van exacte lijnen en de schoonheid van het toeval. Die combo, daar houd ik ontzettend van. Het uiteindelijke doel? Iemand echt vangen in inkt!

Emotioneel. Herkenning, en heel veel herinneringen

Na weken stoeien op compositie, kleur, contrast, en mate van detaillering waren de portretten wat mij betreft helemaal klaar. Afzonderlijke foto’s en een totaalshot werden digitaal doorgestuurd naar mijn klanten. ‘’Graag zouden we de tekeningen in het echt zien voordat we helemaal zeker zijn. Op het scherm zijn ze prachtig, maar we hebben moeite om te bedenken hoe ze er in werkelijkheid uitzien. Kunnen we hiervoor een afspraak maken?’’ Absoluut. Dat vind ik zelfs erg leuk, zodat ik ook persoonlijk kennis kan maken met de mensen voor wie ik mijn portretten maak. Zo stapten ze enkele dagen later mijn atelier binnen en voor het eerst zagen ze al hun hondenvrienden samen in één ruimte. In inkt vereeuwigd. Het bezoek was ontzettend fijn en warm. De eerste reactie was prachtig. Emotioneel. Herkenning, en heel veel herinneringen.

Tijdcapsule

Wat gaan deze mensen genieten. En ik geniet op de achtergrond met hen mee. Het was een flinke tijdrovende klus, maar wat heb ik er ontzettend van genoten om de hondenfamilie op deze manier weer als compleet te maken. En wat zou ik graag vaker van dit soort uitdagingen aan willen gaan. Heerlijk om mijn klanten te kunnen helpen met een soort van tijdcapsule. De tijd even stil zetten en de geschiedenis nieuw leven inblazen. Ter viering van het leven en ter herinnering aan hen die niet meer onder ons zijn.

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Stuur me een berichtje, bekijk ook eens mijn hondenpagina of bestel direct jouw hondenportret in mijn winkel

Neem vrijblijvend contact met me op voor een aanvraag of atelierbezoek

    error

    Vind je MadameRuiz leuk? Vertel het vrienden!