❤ Plannen als een kunstzinnige chaoot

‘In de brugklas kon ik mezelf inschrijven voor een cursus planning. Natuurlijk kwam ik daar pas een dag van tevoren achter, en had ik het veel te druk om deel te nemen’.

Iets met impulsiviteit, meerdere ballen en een gezin

Laten we vooropstellen, voor een cursus planning hoef je niet bij mij te zijn. Voor een grote dosis flexibiliteit en verantwoordelijkheidsgevoel daarentegen wel. Met een gezin met jonge kindjes valt het voor mij helaas niet altijd mee om goed te plannen. Zonder de kindjes was dit overigens ook al een grote ramp, maar nu heb ik een beter excuus, haha. Mijn impulsiviteit en de diverse ballen die ik probeer hoog te houden, resulteren regelmatig in afwisselend middagjes in de zon met avonden in mijn atelier. Zeker wanneer de kindjes, zoals nu, vakantie hebben. Werken vanuit passie klinkt ontzettend vrij, maar er zullen toch deadlines gehaald moeten worden.

Hallo nieuwe maand

Mijn opdrachten deel ik in per maand. Ik probeer echt goed te kijken naar wat ik verwacht te kunnen creëren in een bepaalde maand. Om een goede inschatting te kunnen maken houd ik in een wordbestand mijn opdrachten bij door achtereenvolgens naam, datum gewenste levering vanuit klant, datum verwachte levering zoals gecommuniceerd, formaat van portret, soort portret en het aantal personen en/of dieren op te schrijven. Hiermee kan ik inschatten hoeveel dagen ik ongeveer nodig heb om alles af te ronden.

Afwisseling is de sleutel

In principe plaats ik de portretten op een specifieke volgorde in mijn planning, waarbij ik strakke deadlines naar voren haal en voor de rest hoofdzakelijk probeer te zorgen voor afwisseling in mijn werkweek. Afwisseling tussen groot, klein, mensen, dieren, enkele portretten en familieportretten. Dit om er voor te zorgen dat elk portret zijn eigen concentratie krijgt en ik rekening kan houden met mijn lichaam. Teveel grote portretten na elkaar zijn namelijk erg lichaamsintensief.

Het loopt zoals het loopt

In de praktijk werkt het overigens op een andere manier en lopen er vaak diverse portretten door elkaar heen vanwege droogtijd en tijd die nodig is voor afstand, eigen reflectie en feedback vanuit mijn klant. Op het einde van iedere maand zet ik de digitale composities voor de volgende maand klaar en soms duurt het even voordat klanten reageren i.v.m. vakanties of andere zaken. Zo kan het zijn dat portretten in de planning omdraaien. Ook voel ik me soms helemaal klaar voor het ene portret, en moet het andere daar dan op wachten. De juiste vibe creëren voordat ik start, voelt voor mij als een noodzaak om een connectie te kunnen maken met de geportretteerden.

Strak kader met flexibele inrichting

Mijn planning hangt dus aan elkaar met een strak kader waarbinnen flexibel gewerkt mag worden. De dagen die ingepland staan om voor mijn bedrijf te werken worden zo nuttig mogelijk besteed.  Maar wordt ik een keer weggetrokken voor een optreden met mijn band, een dag speeltuin met de kindjes of een andere activiteit, dan worden mijn werkdagen gewoon verplaatst. Dan maar geen weekend, daar zit ik niet mee.

Voor mijn gemoedsrust  is het wel ontzettend fijn om aan het einde van de maand alle opdrachten donkergroen te zien oplichten. Dit is mijn kleur voor afgerond, verstuurd en alle deadlines gehaald. Want planning geeft mij toch altijd wel weer een beetje stress. Wellicht is die cursus uit de brugklas alsnog wel een goed idee.

error

Vind je MadameRuiz leuk? Vertel het vrienden!