❤ VTWonen Weer verliefd op je huis

VTWonen kunst aan de muur

Was jij net als vele anderen gecharmeerd van het familieportret dat als persoonlijk portret als kunst aan de muur in het VTWonen-programma Weer verliefd op je huis prijkte? Stylist Frans Uyterlinde heeft een tekening van foto laten maken van het samengestelde gezin in Geffen door portret kunstenares MadameRuiz. MadameRuiz is een pseudoniem van kunstenares Miriam Groenen-Ruis uit Geffen. Je kunt door haar ook jouw eigen VTWonen portret laten tekenen van jouw gezin familie. Een persoonlijk portret in prachtige inkttekeningen. Straalt er binnenkort ook een VTWonen inkt tekening bij jou aan de muur?
inkt portret voor VTWonen in opdracht van Frans Uyterlinde familieportret van Dennis en Bianca met hun 4 kinderen uit Geffen

familieportret schilderij VTWonen – een Frans Uyterlinde heeft een foto na laten tekenen in inkt door portret kunstenares MadameRuiz

‘Goedemorgen, je spreekt met Frans Uyterlinde, stylist voor VTwonen: Weer verliefd op je huis!’

VTWonen Weer verliefd op je huis, TALPA Network

Het leek een gewone donderdagochtend. Maar na mijn oudste zoon naar school gebracht te hebben, hoor ik bij binnenkomst een bekend geluid. De trilfunctie van mijn telefoon, die ik voor de verandering eens niet had meegenomen. Ik zie een onbekend telefoonnummer op mijn scherm en neem snel op. ‘Hallo, met Miriam Groenen-Ruis’ zei ik. Ik hoorde direct een bekende stem aan de andere kant van de lijn. ‘Goedemorgen, met Frans Uyterlinde. Sorry dat ik je zo vroeg bel, maar het zit zo. Ik ben stylist voor VTwonen weer verliefd op je huis en…….’ Ondertussen maak ik een vreugdedansje door de kamer. ‘Wow’. Natuurlijk weet ik al wat er komen gaat, ik kan mijn enorme enthousiasme nog maar net onderdrukken. Frans ging ondertussen door met zijn verhaal. ‘Ik ben op zoek naar een andere manier voor een foto aan de muur. Ik heb al zoveel geprobeerd, op hout, op doek, maar dat heb ik nu wel een beetje gezien…’

Frans Uyterlinde – fotografie Brenda van Leeuwen

De VTWonen vergadertafel

Tijdens de vergadering bij VTwonen legde Frans deze vraag voor aan zijn collega’s. Voor mij een perfecte timing, want slechts enkele weken daarvoor maakte ik een inkt portret voor Nicolette Fox, de hoofdredactrice van VTwonen. Met mijn inkt portret nog vers in haar geheugen, toonde ze mijn werk aan Frans Uyterlinde. Frans werd op slag verliefd en bekeek mijn website. ‘Mooi, mooi, mooi, Geffen, mooi…’ En het toeval mocht gebeuren dat ze tijdens het verdelen van de huizen onder de stylisten net een huis in Geffen onder handen mochten nemen! ‘Die wil ik, want dan nodig ik MadameRuiz uit om een inkt portret te maken en kunnen we als uitje bij haar op bezoek’, zo klonken de woorden van Frans.

madameruiz aan het schilderen in haar atelier fotografie door IMMEhard

MadameRuiz – fotografie IMMEhard

Een inkt portret voor VTWonen Weer verliefd op je huis!

Terug naar het telefoongesprek… Wat ik er van zou vinden om een inkttekening te maken voor VTwonen Weer verliefd op je huis? Nou, een gat in mijn plafond verder, reageerde ik met ‘absoluut, dat gaan we doen, ik ben super enthousiast, dank je wel voor deze mogelijkheid’.  En of ze dan mochten komen filmen in mijn atelier? Het gat in de tweede verdieping was ook een feit. Wat gaaf!!! Natuurlijk wil ik hier aan mee werken. Frans Uyterlinde, een topstylist, is helemaal weg van míjn werk en nodigt míj uit voor zíjn make-over. Ik ben super vereerd!

Na het gesprek beëindigd te hebben, vliegt mijn vreugdekreet door het huis. ‘Wooooooeeeehoooooeeee.’ Wat een leuk gesprek, en wat een leuke, vriendelijke man ook. En wat een uitdaging. Mijn kunst komt op prime time televisie. Spannend ook wel.

Het huis in Geffen

De make-over is voor een samengesteld gezin in Geffen. Als ik een grote wandeling maak, en niet enkel het bekende ‘rondje om het blok’, kom ik er standaard langs. Natuurlijk was het huis me eerder niet zo opgevallen, maar nu valt mijn blik telkens op dat huis. Het huis waar maar liefst zes mensen wonen en die alle zes een plekje gaan krijgen op mijn inkttekening. In spanning wacht ik af op de foto’s zodat ik kan beginnen.

VTWonen Dennis en Bianca uit Geffen – fotografie Margriet Hoekstra

Puzzelen met foto’s

Wat duurde dat wachten lang. In plaats van uiterlijk 3 weken vooraf, kreeg ik de foto’s 2 weken voor de shooting binnen. Die eerste foto’s bleken echter al snel onbruikbaar. De foto’s waren te onscherp, er was geen enkele foto waar ze met zes op stonden die qua compositie enigszins bruikbaar was en alle losse foto’s waren van diverse jaargangen en met kleine kinderen, die nogal wat veranderen in de kindertijd, niet te combineren. Na wat gepuzzel met de foto’s liet ik in lichte paniek merken dat de foto’s helaas niet omgezet konden worden in een inkt portret. Zou dit het einde betekenen van mijn televisiedebuut?

Gelukkig kon het gezin het weekend daarop nieuwe foto’s maken. Het blijkt nog best wel lastig te zijn als mensen geen idee hebben waar de foto’s voor gebruikt gaan worden, maar gelukkig kon ik met deze nieuwe foto’s wel echt gaan beginnen.  Binnen de tientallen foto’s ging ik op zoek naar de best bruikbare. Iedereen moest er leuk op staan, de houdingen en expressies moesten bij elkaar passen en de compositie moest mooi worden. Het was even puzzelen, maar na een avond achter de computer stond de compositie klaar. Om geen tijd te verliezen stuurde ik de compositie direct door naar Frans, zodat ik hopelijk de volgende ochtend meteen kon beginnen.

Een beetje spannend, met zes portretten en een deadline binnen een week.

Maandagochtend, 8 dagen voor de shooting, kreeg ik de verlossende GO van Frans: ‘Goedemorgen Geffen & goedemorgen Miriam… Ik word helemaal blij van de compositie. YOU GO GIRL! Het wordt prachtig & wat zullen ze er blij mee zijn! Lieve groet vanuit Amsterdam.’

Na zo’n tekst had ik natuurlijk heel veel zin om te starten en de hulptroepen (lees: oppas-oma) werden ingeschakeld. Drie dagen heb ik aan dit VTWonen portret gewerkt en hem voorzichtig opgebouwd van licht naar donker. Een beetje spannend, met zes portretten en een deadline binnen een week. Er mocht eigenlijk niks fout gaan, want dan zou ik in enorme tijdnood komen. En gelukkig, het lukte in één keer, maar niet zonder een hoop gestaar en gepeins. Het lastige is dat het altijd in de finishing touch zit om te bepalen of een inkt portret gelukt is of niet. Het bleef dus tot het einde spannend. En ineens was het daar. De mensen keken me aan! Ze straalde expressie uit. Ze vormden een eenheid, ondanks dat de VTWonen inkt tekening is opgebouwd uit 3 foto’s. De compositie klopte. Het contrast was daar.

Zoals altijd hing ik het werk voorzichtig met een clipje op mijn wand, voorzien van kartonnetjes zodat het werk niet beschadigd. Samen met mijn schoonmoeder wierp ik er de laatste kritische blikken op, waarna ik er nog een paar dagen naar kon kijken en van kon genieten, want al snel zou het door Kees Tol en de filmcrew worden opgehaald.

MadameRuiz – portret Dennis en Bianca met hun vier kinderen, Geffen

De nachtmerrie

De avond voor de opnames sliep ik slecht. Ik was al vroeg naar bed gegaan, maar werd midden in de nacht wakker. In mijn droom was ik op dé dag van de shooting gaan shoppen in Antwerpen. De VTwonen-crew had 3x bij mij aangebeld, maar zonder succes. Terug uit Antwerpen belde ik nog snel aan bij het huis waar de make-over plaats vond en sprak Frans. ‘Het is al te laat, laat de inkttekening maar zitten’. Pfoe.. het duurde even voordat ik besefte dat het maar een droom was. Een nachtmerrie. Ik voelde me even weer als die leerling die examen moest doen en droomde te laat de examenzaal in te komen stormen om er vervolgens weer uitgestuurd te worden. Het was nog geen ochtend, maar ik wilde absoluut dat deze opnames door gingen. Het VTWonen portret was af, het atelier was opgeruimd, mijn jurk hing klaar, de Corona-test was afgenomen, negatief gelukkig, niks kon nog fout gaan, maar blijkbaar was ik toch bang dat er iets tussen zou komen. Gelukkig kon ik nog een paar uurtjes in slaap komen.

Opgedoft deed ik de deur open: ‘Wat zie je er prachtig uit.’

madameruiz met kees tol in de deuropening

Kees Tol en MadameRuiz, fotografie Anja Mitnik

De shooting day. Ik was vroeg opgestaan. Het huis was netjes, van binnen en van buiten. Zelfs de ramen had ik gezeemd. De kinderen en mijn man waren de deur uit, want zij mochten vanwege Corona niet in dezelfde ruimte zijn omdat ze niet getest waren. De laatste dingen werden aan de kant geschoven, de spulletjes in mijn atelier werden klaar gelegd toen ik een appje kreeg: ‘’We lopen hier in. Vanaf hoelaat kunnen we bij jou terecht?’ Oei.. ik had een strakke planning gemaakt en moest nog douchen en mijn haren föhnen. Zou die droom dan toch werkelijkheid worden? Dat ik niet op tijd klaar zou zijn? Gelukkig konden ze wat zaken omdraaien en toch op het afgesproken tijdstip langs komen. Opgedoft en in een nieuwe jurk (fleurig komt goed over op de camera werd mij verteld) deed ik de deur open. Het was Anja, mijn contactpersoon: ‘Wat zie je er prachtig uit.’

Ergens verstopt in mijn jurk zat een microfoontje

Al snel stond de hele crew binnen. Regisseur, cameraman, geluidsman, Kees Tol en Anja. De zenuwen vielen gelukkig van me af. Ze waren er, het kon beginnen, het ging beginnen, hoe gaaf! Ik kreeg een zendertje aan mijn bh geclipt, en ergens verstopt in mijn jurk zat een microfoontje. Het ging allemaal heel snel. Kees Tol stond in mijn huiskamer complimenten te geven over mijn kunst. De regisseur en cameraman waren al door mijn huis gegaan, op zoek naar mijn atelier op zolder. Ik kon merken dat ze in veel verschillende huizen komen, mijn huis werd een soort filmset waar ze vrij rondliepen. Geen enkel probleem overigens, alles was opgeruimd. behalve de speelkamer vol met legosteentjes, precies daar waar de regisseur ging staan met de laptop.

In gesprek met Kees Tol

Mijn atelier kreeg nog een laatste boost met een grote lamp en een camera van een meter lang en de opnames konden beginnen. Gelukkig is Kees Tol zeer ervaren in gespreksvoering en de opnames verliepen vrij soepel. Al hoorde ik mezelf uit enthousiasme wel enorm ratelen. Ik hoorde mezelf denken, als regie straks maar tijd heeft om tussen mijn zinnen door te knippen. Ach ja, misschien wordt het interview er wel helemaal uitgeknipt en enkel omgezet in een voice over. We gaan het zien. Na 3 takes stond het op band. De cameraman maakte nog enkele scherpe close-ups van mijn werk dat aan de wand hing, en van mij schilderend aan het VTWonen portret. Dat natuurlijk al af was, maar hé, alles voor de t.v.

madameruiz aan het tekenen in haar atelier gefilmd door de filmcrew van VTWonen weer verliefd op je huis

VTWonen in het atelier van MadameRuiz, fotografie Anja Mitnik

Geluk moet je afdwingen

Ik vond het een super mooie ervaring. Natuurlijk hoe gaaf dat het op tv uitgezonden wordt. Maar die hele crew in mijn atelier, dat alleen al was ontzettend tof om mee te mogen maken. En het begon allemaal met een bold move aan de redactrice van VTwonen om een inkt portret te mogen maken van haar met haar dochter, wat in december al een plekje kreeg in het VTwonen tijdschrift en wat zij vervolgens liet zien aan Frans Uyterlinde. Wat een geluk heb ik daar mee gehad. Iemand vertelde me ooit: ‘Geluk krijg je niet, dat moet je afdwingen, daar moet je hard voor werken, en dat doe jij!’ Een soort positieve karma dus.

het inkt portret familieportret zoals gezien in VTWonen weer verliefd op je huis

familieportret schilderij VTWonen voor Dennis en Bianca uit Geffen, fotografie Frans Uyterlinde

Kijk je ook?

De aflevering is geweest, maar je kunt de herhaling bekijken op de site van VTWonen Weer verliefd op je huis.

VTWonen Weer verliefd op je huis, TALPA Network, de reactie van Dennis en Bianca op het familieportret schilderij van MadameRuiz, Geffen

VTWonen, Weer verliefd op je huis, zondag 21 februari 19.25 op SBS6. Met: Frans Uyterlinde in Geffen.

Interesse gewekt voor een inkttekening in opdracht?

Twijfel je nog? Lees dan ook eens de recensies voor MadameRuiz Inkt portret in opdracht en laat je overtuigen door de klanten die jou voor zijn gegaan. 

Wil je een portret laten tekenen, maar wil je graag nog even de mogelijkheden op een rijtje? Klik dan rustig door op één van onderstaande links voor meer uitleg over de verschillende keuzes voor een persoonlijk portret en voor voorbeelden van gemaakte inkttekeningen .
Zwangerschapsportret
Geboorteportret
Prematuur portret
Kindportret
Familieportret
Liefdesportret
Huwelijksportret
Herinneringsportret
Handenportret
Hondenportret
Kattenportret
Vogelportret

error

Vind je MadameRuiz leuk? Vertel het vrienden!